Mosby'nin Gizli Hazinesi

 Virginia , Fairfax County ormanlarında büyük bir değerli eşya hazinesinin saklandığı söyleniyor. Gömüldüğü sırada yaklaşık 350.000 dolar değerinde olan bu, bugün 6 milyon doların üzerinde bir değere sahip olacaktı.

Hikaye, yıldırım hızındaki baskınları ve Birlik Ordusu takipçilerinden kaçma yeteneği nedeniyle "Gri Hayalet" olarak bilinen John S. Mosby adlı bir Konfedere partizan Korucu ile başlıyor .

Mosby, Konfederasyon ordusuna, İç Savaşın patlak vermesinde, ilk olarak Washington Atlı Tüfeklerinde görev yapan özel olarak katıldı Nisan 1862'de, Konfederasyon Kongresi Partizan Korucuları Yasasını kabul etti. “Bu tür partizan korucular, düzenli olarak hizmete alındıktan sonra, hizmet süreleri boyunca aynı ücret, tayın ve çeyreklere hak kazanacak ve diğer askerlerle aynı düzenlemeler. " Yıl sonunda, kendisini General JEB Stuart altında sağlam bir izci ve istihbarat toplayıcısı olarak kanıtladıktan sonra , Mosby'nin Korucuları kuruldu.

Ocak 1863'te JEB Stuart, General Robert E. Lee'nin onayı ile Mosby'ye resmi olarak Kuzey Virginia Ordusu'nun bir birimi olarak görev yapan 43. Tabur Virginia Süvari'yi kurma ve komuta etme yetkisi verdi Bununla birlikte, erkekler (1900'ü Ocak 1863'ten Nisan 1865'e kadar hizmet verdiler) normal ordu süvarilerinin normlarının dışında yaşadılar. Bu, savaş ganimetlerinin paylaşımını, kamp görevlerinin olmamasını ve sivil nüfus arasında yaşamayı içeriyordu. Zamanla, adamlarının büyük çoğunluğu yeni askerlerdi ve daha önce Konfederasyon Ordusunda hiç görev yapmamışlardı.

Küçük süvari birliği, Virginia'nın merkezinde serbest bırakıldı ve derhal Birlik pozisyonlarına eziyet etmeye başladı. Düşmanlarıyla açık savaşta karşılaşmak yerine, Mosby'nin birimi genellikle karanlıkta Birlik hatlarının gerisine kayar ve askerleri ve malzemeleri ele geçirirdi. Gerçek bir gerilla gücü olan Mosby ve adamları, Birlik kıyafetlerine şiddetli saldırılar düzenlediler ve ormana dağılmadan ve sivil halkla kaynaşmadan önce demiryolu hatlarını ve köprüleri tahrip ettiler. 

9 Mart 1863'te Mosby , Fairfax İlçe Adliyesi yakınlarında Union hatlarının çok içine cüretkar bir baskın düzenledi Karanlık ve yağmurlu bir gecede saat  2: 00'de, Mosby ve 29 adam aniden Union hatlarının on mil gerisinde, Virginia'daki Fairfax Court House kasabasında belirdi. Çevreleyen kamplarda ve kasabada pek çok Birlik askeri olmasına rağmen, Korucular gizlice  çok sayıda karakol ve grevden geçerek yol boyunca telgraf hatlarını kesti.

Korucular sessizce muhafızları ele geçirirken Mosby, subayın uyuduğu General Edwin H. Stoughton'un yatak odasına gitti. Mosby, Stoughton'u çıplak sırtına bir tokatla uyandırdı ve ona artık bir mahkum olduğunu bildirdi. Stoughton giyindiğinde, Mosby ona caddeye kadar eşlik etti ve Ranger'lar başka 32 şaşırmış mahkum ve 58 atı topladı.

Efsaneye göre, Mosby'nin gece baskını sırasında elde ettiği sadece erkekler ve atlar değil, aynı zamanda Birlik birliklerinin Güney'deki evlerden aldığı yaklaşık 350.000 dolar değerinde altın, gümüş, mücevher ve diğer aile yadigarları.

Fairfax Court House'a geldikten bir buçuk saat sonra, hiç ateş etmemiş olan Rangers, mahkumları, atları ve hazineleriyle şehir dışına çıktılar. Geri dönerken, Mosby'nin keşif adamları onu yakınlarda büyük bir Birlik askerlerinin ayrılması konusunda uyardı. Bir savaş durumunda, Mosby ve güvenilir bir çavuş, müfrezenin geri kalanı ilerlerken izi bıraktı. Daha sonra hazine çuvalını, Mosby'nin X işareti ile işaretlediği iki büyük çam ağacının arasına gömdüler. Ardından, takipçilerin kafasını karıştırmak için dönen bir yol kullanarak, Mosby ve adamları güvenli bir şekilde Konfederasyon bölgesine geri döndüler.

Soygundan, Konfederasyon Generali Robert E. Lee, “Yaşasın Mosby! Keşke onun gibi yüz tane olsaydı! " Öte yandan, Başkan Abraham Lincoln baskını duyduğunda,  generalinden çok atların kaybıyla ilgili endişelerini dile getirerek, "Tuğgeneral yapabilirim ama at yapamam" dedi.

Mosby, iki gün sonra 15 Mart 1863'te ve 26 Mart 1863'te binbaşı rütbesine resmi olarak terfi etti.

Mosby, bölgenin "Mosby Konfederasyonu" olarak anıldığı savaşın sonuna kadar kuzey-orta Virginia'da cezasız kalmaya devam etti. Robert E. Lee 1865'te teslim olduğunda, Mosby birimini dağıttı ve sivil hayata döndü. Şaşırtıcı bir hareketle Mosby, Abraham Lincoln'ün Cumhuriyetçi partisine katıldı ve Ulysses S. Grant'in başkanlık yönetiminde ABD'nin Hong Kong konsolosu ve ABD Adalet Bakanlığı'nda görev yaptı.

Mosby, yaşamı boyunca, JEB Stewart ve Ulysses S. Grant gibi, adil olduğuna inandığı kişilere sadık kaldı , ancak Güney'in sempatilerini karşılamayı reddetti.

30 Mayıs 1916'da Washington, DC'deki bir hastanede boğaz ameliyatından sonra komplikasyonlardan öldü ve Virginia Warrenton'daki Warrenton Mezarlığı'na gömüldü.

Peki hazineden ne haber? Hikayenin bir versiyonu, güvendiği çavuşunu ve diğer birkaç adamı önbelleği almaları için geri gönderdiğini, ancak oraya varmadan önce, Birlik askerleri tarafından yakalanıp asıldığını söylüyor. Mosby'nin neden geri dönmediğine gelince, bilinmemektedir, ancak iddia edildiğine göre ölüm döşeğindeyken Virginia kırsalında bir yerlerde bekleyen pek çok değerli şey olduğunu ve almasını dilediğini belirtti.

Hazinenin Norman ve Culpeper arasında günümüzdeki Route 522'ye yakın bir yerde saklandığı söyleniyor.

Yorumlar